Subsidie op aanschaf elektrische bestelwagen

Subsidie tot 5.000 euro op aanschaf elektrische bestelauto

 

U kunt als ondernemer vanaf 15 maart 2021 een subsidie tot 5 duizend euro aanvragen voor de aankoop of lease van een elektrische bedrijfswagen. Vanaf 2025 worden er zero emissiezones ingesteld waar geen vrachtwagens en bestelbusjes zijn toegestaan die uitlaatgassen uitstoten. Het kabinet komt ondernemers tegemoet met de subsidie om de aanschaf van een schone bestelbus aantrekkelijker te maken. 

Dankzij de subsidieregeling wordt het prijsverschil tussen de conventionele bedrijfswagen met dieselmotor en een elektrisch alternatief verkleind waardoor het aantrekkelijker is voor ondernemers om nu toch de stap naar elektrisch te maken.

Ook is het mogelijk als kleine ondernemers zoals ZZP’ers, timmermannen, loodgieters, etc. om in aanmerking te komen voor een extra vergoeding. Bij inruil van een oude bestelauto kan daar dan een financiële vergoeding tegen overstaan. Hoe deze regeling gaat worden uitgekeerd is nog niet bekend.

Vragen over de nieuwe subsidieregeling

van
 • Nieuwe volledig emissieloze bedrijfswagens die alleen rijden door aandrijving van een elektromotor.
 • Vallend onder de voertuigclassificaties N1 (Lichte bedrijfswagens met een technisch toegestane maximummassa tot en met 3.500 kg) of N2 (Zware bedrijfswagens met een technisch toegestane maximummassa vanaf 3.500 kg tot 4.250 kg).
 • De netto catalogusprijs (zonder korting) van de bedrijfswagen moet hoger zijn dan € 20.000.
 • De elektrische bedrijfswagen (voertuigcategorie N1) met een typegoedkeuring voor lichte voertuigen (WLTP) heeft een actieradius van minimaal 100 km.
 •  Voor de overige elektrische bedrijfswagens (voertuigcategorie N1 met een typegoedkeuring voor zware voertuigen en voertuigcategorie N2 tot 4.250 kg) geldt geen minimale actieradius waaraan de bedrijfswagen moet voldoen.
van
 • Voor bedrijfswagens vallend onder de voertuigclassificaties N1: de subsidie bedraagt 10% van de netto catalogusprijs (zonder korting) tot een maximum van € 5.000 per bedrijfswagen.
 • Voor bedrijfswagens die vallen onder de voertuigclassificatie N2: de subsidie bedraagt 10% van de verkoopprijs zonder btw zoals in de overeenkomst staat met een maximum van € 5.000 per bedrijfswagen.
 • Graag maken wij u erop attent dat andere overheidssubsidies in mindering worden gebracht op het subsidiebedrag waarvoor de aanvrager in aanmerking komt. Een uitzondering hierop is de Milieu- investeringsaftrek (MIA). Voor lokale subsidies adviseren wij contact op te nemen met de lokale subsidieverstrekker.
van

 

 • De aanvrager moet een ondernemer of non-profit instelling zijn.
 • De bedrijfswagen waarvoor subsidie wordt aangevraagd moet op naam van de aanvrager komen te staan
 • De bedrijfswagen moet zonder onderbreking 3 jaar op naam van de aanvrager blijven staan. Deze regel is niet van toepassing wanneer in deze periode over wordt gegaan tot aanschaf van een nieuwe emissieloze bedrijfswagen, welke dan wel weer aan de subsidieregels moet voldoen.
 • De koop- of financial leaseovereenkomst moet gesloten zijn op of na 1 januari 2021.
 • De subsidie is voor koop of financial lease van één of meerdere emissieloze bedrijfswagens. Het maximum is 400 voertuigen per kalenderjaar per onderneming of groep van ondernemingen.3
 • Leasemaatschappijen kunnen ook gebruik maken van de regeling wanneer zij de voertuigen zelf kopen en vervolgens verhuren via een operationele lease constructie. − Klanten van een leasemaatschappij die een emissieloze bedrijfswagen aan willen schaffen via een operationele lease constructie kunnen geen subsidie aanvragen, omdat de leasemaatschappij voor deze voertuigen de subsidie al aan heeft kunnen vragen.

Door het beschikbaar komen van de subsidieregeling betekend dit ook dat de elektrische bedrijfswagens van Renault binnen het bereik van een nog breder publiek komen. De subsidie in combinatie met de sinds 1 januari verhoogde RBQ-ondersteuning én ondersteuning op een laadpunt maken de nieuwe E-NV200 een van de voordeligste elektrische bedrijfswagens in Nederland.